Bahri KILINÇEL bilgi@bahrikilincel.com
KONYADA TÜRİZMİN NEDEN GELİŞMEDİĞİ



KONYA YEREL YÖNETİCİLERİ  TURİZMDEN ANLAMAZLAR, TURİZMİ  BİLMEZLER

Çatalhöyük, Orta Anadolu'da, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Höyükler kabaca 2 bin yıl kesintisiz iskan edilmiştir. Özellikle neolitik yerleşimin genişliği, barındırdığı nüfusu, oluşturduğu güçlü sanat ve kültür geleneği ile son derece dikkat çekicidir. Yerleşimde 8 bin üzerinde insan yaşadığı kabul edilmektedir. Çatalhöyük'ün diğer neolitik yerleşimlerden temel farkı, bir köy yerleşmesini aşıp kentleşme evresini yaşamakta olmasıdır.

Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biridir. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesine karar verildi.

1958 yılında James Mellaart tarafından keşfedilmiş, ilk kazıları 1961-1963 ve 1965 yıllarında yapılmıştır. 1993'te yeniden başlayan ve günümüze kadar devam eden kazılar Cambridge Üniversitesi'nden Ian Hodder tarafından yönetilmektedir ve İngiltere, Türkiye, Yunanistan, Amerikalı araştırmacılardan oluşan karma bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Çocuk Eğitim Programı: Çatalhöyük Arkeoloji atölyesine Konya merkez, ilçe ve köylerindeki temel eğitim öğrencileri ve Konya çevresindeki illerde bulunan Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nun koruması altındaki çocuklar olmak üzere toplam 92 çocuk katıldı.

Öğretmenler İçin Tanıtım Programı: Öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinin programlarında kültür varlıklarının tanıtımı ile ilgili konulara yeterince yer verilmemesinden yola çıkılarak Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir organizasyonla, Konya merkez ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler, Çatalhöyük’e davet edildi. 15 Haziran 2010 – 01 Temmuz 2010 tarihleri arasında, önceden programlanan takvim sistemine uygun olarak 330 öğretmen atölye çalışmasına katıldı. Bir günlük etkinlikte, slayt gösterimi eşliğinde Çatalhöyük’ün tanıtımı ve Çatalhöyüklülerin yaşam biçimi hakkında bilgi aktarımı, deneysel arkeoloji evi ve kazı alanı ziyareti yapıldı. Çocuklara enteraktif yöntemlerle uygulanan eğitim programı hakkında bilgi verildi.

Devlet Su İşleri Çalışanları: Kültür varlıklarının en ağır tahribata uğradıkları alanların başında kanal, baraj yol yapımı ve inşaat uygulamaları gelmektedir. Bu alanlarda çalışan görevlilerin bilinçsizliği kimi zaman kültür varlıklarının tespit edilemeden yok olmasına neden olmaktadır. Bu nedenlerle oluşan tahribatı önlemek amacıyla bu alanlarda çalışan görevliler de Çatalhöyük’e davet edildi. Bu kapsamda başlatılan eğitim çalışmalarına 22 DSİ çalışanı katıldı.

 Program dışı katılımcılar: Gönül Köprüsü Projesi kapsamında Bolu/Düzce’den Konya’ya gelen 190 öğrenci ve 15 öğretmene Çatalhöyük tanıtımı yapıldı, ören yerindeki ziyarete açık alanlar gezdirildi. Çatalhöyük’te yapılan “Halk Günü” ne Çatalhöyük’ün çevresindeki köylerden katılan konuklara slayt gösterimi eşliğinde Çatalhöyük tanıtımı yapıldı. Irak’tan Çatalhöyük’e “Alan Yönetimi” konusunda bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla gelen bir gruba Çatalhöyük Arkeoloji Atölyesi’nde uygulanan eğitim programının tanıtımı yapıldı.

Projenin ana sponsorları Yapı Kredi ve Boeing’dir. Bir başka sponsorumuz ise Shell firmasıdır.

2010 yılı kazı sezonu şu kurumlardan sağlanan fonlarla gerçekleştirilmiştir: Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü, Stanford Üniversitesi,

Küresel Kültür Mirası Fonu, Londra Üniversitesi, Türk Kültür Vakfı, Poznan Üniversitesi, Gdansk Üniversitesi, SUNY Buffalo and

Templeton Fonu     BAHRİ  KILINÇEL



Hit: 40 Kayıt Tarihi: 05.04.2024